Dugo ću plakati za ovim laptopom – ASUS Zenbook UX510U [recenzija]

Na obali reke Pjedre sedela sam i plakala jeste parabola koja pokazuje da je prava ljubav čin potpunog odricanja,“ rekao je Fabio Gambaro, esejista i novinar koji piše za ugledne italijanske i francuske časopise, opisujući ovim rečima delo Paola Koelja koje govori o ponovnom otkrivanju žene i muškarca, sada već u zrelim godinama, nakon desetogodišnje razdvojenosti.

Za razliku od njih, ja nisam bio razdvojen od ovog laptopa ali sam i ja tako plakao, kao junakinja Koeljove priče, i ne kraj reke Pjedro već u radnoj stolici. Ok, lažem, nisam plakao ali jesam na glas jecao. Dobro, nisam, provalili ste me. A i ne volim Koelja, suviše je to patetike za mene.

Elem, vraćam lagano pogled ka ovom laptopu o kojem treba da napišem hvalospev u narednih nekoliko pasusa, i znam da mi to neće teško pasti. Kada kažem da moram da napišem hvalospev, ne mislite valjda na to da me neko tera na to? Naravno da ne, mada je čest slučaj da se od vas to očekuje. Ovaj put, kao i sa prošlom mašinom na testiranju, zaista ne treba niko da vam kaže da napišete koju lepu reč jer vas na to sam uređaj tera. Na kraju krajeva (uvek sam mrzeo ovu floskulu), ovo su vrhunske mašine i nema potrebe izmišljati bilo šta. Ako ste ljubitelj tehnologije, a ja to jesam, samo treba biti objektivan i reči će se pisati same.

Dizajn

Asus UX510UX iz ZenBook serije je spakovan u aluminijumsko kućište sa izuzetno kvalitetnom završnom obradom. Osim ovoga, nema detalja u dizajnu koji bi vam oduzeli dah. Sve ostalo, svaki kompliment koji se ima čemu uputiti, nalazi se spakovan u ovu srebrnu kutiju. Možda se može pomenuti par sitnica, kada je ergonomija u pitanju, i skrenuti pažnja da je Power dugme skriveno među dugmićima tastature u gornjem desnom uglu, kao i da je laptop udoban za duži rad kada ga držite na nogama (ne na stopalima, znam šta ste pomislili), jer se skoro uopšte ne oseća grejanje sa donje strane (zapravo ni sa jedne). Naravno, ovo pripisujemo odličnom pasivnom hlađenju, SSD disku i aluminijumskom kućištu koje odlično raspoređuje i odvodi ono malo toplote koja se emituje iz same mašine.

Uređaj je debljine(?) prilično tankih 19.9mm, ili što bi narod rekao, skoro pa dva santima, a težine isto tako dva. Kilograma. Obzirom da je u pitanju laptop sa ekranom dijagonale 15.6 inča, može delovati na prvi pogled malo masivno ali to je samo varka. To je sve kada ga posmatramo spolja.

A unutra …

A unutra nema šta nema, što bi rekli pijačni prodavci, samo mali zeleni fale.

Srce uređaja (kako je ovo otrcana fraza, bože…) je Intel i7 7500U procesor iz Kaby Lake porodice, sa radnim taktom do čak 3.5GHz poslednji izdanak kraljevske loze, potpomognut sa čak 16GB DDR4 RAM-a (8 integrisano + 8 u dodatnom slotu, 2133 MHz). 

Sve ovo mora biti podržano i adekvatnom grafičkom karticom, naravno neintegrisanom. Asusov izbor je pao na Nvidia GeForce GTX 950M sa 2GB DDR5 sopstvene memorije. Ako pratite trendove u gaming laptop podsistemu, biće vam na prvi pogled jasno da se na ovoj mašini može poterati bilo koja igra u maksimalnom broju FPS i da se uopšte nećete postideti u društvu. Grafika izgleda zaista savršeno na FHD LED-backlit ultra slim ekranu dijagonale 15.6 inča, sa Full HD rezolucijom i odnosom slike 16:9.

HDD je 512GB SSD (NAND flash), tip M.2 SSD. Laptop, kao i većina današnjih, nema optičku jedinicu, odnosno DVD uređaj. Od priključnica nalazimo 2xUSB 2.0 i 2xUSB 3.0, kao i jedan USB-C, HDMI i SD card slot. Ne postoji ulaz za mrežu na samom laptopu već se uz njega dobija eksterni adapter u koji se uključuje UTP kabl, a adapter se zatim priljučuje na USB ulaz.

Mrežna kartica podržava gigabitni LAN 10/100/1000 Mbps a bežično povezivanje je preko Atherosovog WI-Fi 802.11ac adaptera (2.8x brži od 802.11b/g/n standarda) koji je mene prilično oduševio: kada uporedim signal mog Toshiba laptopa, sa takođe Atheros-ovim adapterom, kroz dva betonska zida, sa jednog na drugi kraj stana, ASUS nema nikakav problem da isporuči 80%, dok moj laptop jedva dobaci do 30% jačine signala. Jedna od sitnica koje život znače u ovo vreme kada se bez kvalitetnog interneta ne ide ni tamo gde i car ide peške.

Ovo se naročito oseti kada se šalju veliki fajlovi, i posebno ako često radite sa fajlovima koji su, generalno, u nekom oblaku, da ne kažem Cloudu. Naravno, meni koji svakodnevno radim u Office-u 365 i kome se veliki deo posla nalazi na OneDrive-u, ovo je veoma bitna stavka. Znači, Wi-Fi, čista petica. Prolazi kroz zidove kao Hulk.

Idemo dalje.

Baterija

Još jedno od jako pozitivnih iznenađenja je i integrisana Litujum-jonska baterija koja bez problema drži 8 časova pri srednjem opterećenju (manje zahtevne igrice, gledanje filmova, rad u Photoshopu) dok sa priključenim matorim LCD monitorom od 22 inča koji koristim kao eksterni ekran za posao, izgura bez problema nešto više od 4 sata poštenog drndanja. Ako radite uglavnom u Office aplikacijama a za internet koristite štedljivi Edge browser, koji je deo Windows 10 operativnog sistema, trajanje baterije može izgurati i čitavih 10 sati. Znači, i više od prosečnog radnog dana.

I još po nešto…

Valja pomenuti i da unutar uređaja ima mesta za još jedan HDD kapaciteta do 1TB koji vam može služiti kao magacinski prostor za skladištenje velikih fajlova. Ipak, kako živimo u vremenu brzog interneta, mnogo je sigurnije da te podatke držite u OneDrive-u koji je veličine od upravo 1TB uz kupljenu pretplatu na Office 365. O prednostima Office 365 ne treba ni da govorim, pogledajte ponudu i uverite se sami. Bukvalno nosite kancelariju svuda sa sobom.

Naravno, uz ASUS ZenBook UX510UX dobijate i OEM verziju Windows 10 Pro 64 bit, što je svakako lep poklon uz vrhunski laptop.

Valja pomenuti da tastatura ima prijatno plavičasto pozadinsko svetlo koje pomaže u radu u mraku, tastatura je puna sa dodatkom numeričke i ono što je još jedan veliki kvalitet ovog uređaja . . .

Harman-Kardon audio

Zvuk koji bukvalno razvaljuje! Ja kod laptopa još nisam osetio ovoliku snagu koja izbija iz zvučnika koji su smešteni sa donje prednje strane, i koji vam isporučuju prelep, duboki zvuk. O tome kako to zvuči kada se priključe spoljašni zvučnici, izlišno je i govoriti. Nadam se da ćete prilikom kupovine sledećeg prenosnog kompjutera dobro razmisliti i ovaj uzeti u najuži izbor.

Pogledajte još i galeriju slika koje sam napravio dok je ovaj laptop bio kod mene (dok čitate ovo već sam ga vratio sa testiranja i plačem).

P70227-175303 (Large)
P70305-145229 (Large)
P70301-234321 (Large)
P70318-095912 (Large)
P70318-100148 (Large)
P70320-223855 (Large)
P70320-235210 (Large)
P70321-003230 (Large)
P70321-003101 (Large)
P70321-003240 (Large)
P70321-003315 (Large)
P70319-133303 (Large)

 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *