Test: Fleksibilni HP Envy X360 sa Windows 10 sistemom

Malo čudno deluje kada u rukama imate veliki laptop sa ekranom na dodir, prosto, kao da u rukama držite veliku digitalnu tablu. I pritom, ni malo laku. Ovo je jedan od utisaka koji imate kada koristite HP Envy x360 u rukama, naravno, kada je u tablet modu. Možemo reći i da je ovo veći, ali i mnogo teži brat HP-a x360 Spectre koji je bio opisan u prethodnom testu. Za razliku od te trinaestice koja je mnogo lakša ali i brža, ovaj 15.6 inčni kombinovani laptop je neopravdano težak a i “zahvaljujući” nedostatku SSD koji je zamenjen sa HDD, prilično i sporiji. Uprkos tome što ima Intel i7 (Kaby Lake) procesor, i što je HDD kapaciteta čitavih 1TB, opšti utisak nije baš najpovoljniji.

Ovom utisku se mora dodati i još jedna mana a odnosi se na ekran. Iako je LED displej veliki, osetljiv je na dodir i boje su veoma žive, neoprostivo je da je osvetljenje ispod proseka. Zaista, kada radite napolju po sunčanom danu, ovo je jedan od uređaja koji ne biste poželeli. Ovome moram dodati i pomalo razočaravajuće prosečno trajanje baterije koje je oko 5 časova, zavisno od upotrebe. Siguran sam da bi ovaj laptop bio pun pogodak da ima SSD umesto HDD-a jer bi baterija prilično duže trajala, masa uređaja bi bila osetno manja i radio bi duplo brže.

Da ne bude sve tako crno, evo i pozitivnih utisaka: pozadinsko svetlo tastature je prijatno i u mnogome olakšava rad, boje ekrana su prilično žive, procesor je Intel i7 Kaby Lake poslednje generacije, 8GB RAM-a deluje sasvim dovoljno a tu su i Bang & Olufsen zvučnici koji će, ako ste audiofil, biti sigurno veliki veliki motiv i izgovor za ovu kupovinu. Zvuk je prosto fenomenalan i sa tim nije pravljen kompromis. Ako se bavite produkcijom i obradom zvuka, siguran sam da bi ovaj laptop mogao biti vaš budući studio, naročito ako ste često u pokretu i vaš posao podrazumeva mobilnost ali i kvalitetne rezultate.

Naravno, kao i svi kvalitetni laptopovi, i ovaj dolazi sa preinstaliranim Windows 10 Home 64 bita operativnim sistemom koji u tablet modu na njegovom 15-inčnom Full HD ekranu deluje zaista moćno i izvlači najbolje iz hardvera. Treba napomenuti i to da je i bez stylus olovke, na ovom ekranu osetljivom na dodir, veoma udobno i precizno omogućen rad u programima za crtanje, recimo. Windows ink tehnologija ovde dolazi do punog izražaja i ako ste skloni crtanju, ili se profesionalno bavite dizajnom, arhitekturom ili digitalnom umetnošću, ovo bi mogao biti uređaj koji bi vam po prihvatljivoj ceni mogao pružiti sav komfor za udoban rad.

Od portova na HP Envy X360, sa leve strane se nalaze jedan USB 3.0 i audio ulaz/izlaz, kao i hardversko on/off power dugme, i takođe hardverski volume +/-, kao što i priliči audio orijentisanom laptopu. Sa desne strane su ulaz za punjač, 1 HDMI, jedan USB 3.0, jedan USB-C i SD card slot. Čini mi se da je ovo sasvim dobar izbor i ne bih imao nikakvih primedbi.

Još jedan minus HP Envy X360 koji dodajem je njegova težina, ali zato, kao veliki plus, dodajem da ima najbolje hlađenje na jednom laptopu sa HDD-om koje sam do sada video. I zato, ocena opšteg utiska nakon desetodnevnog testiranja jeste 7/10.

HP Envy x360 ports left
HP Envy x360 keyboard backlight 2
HP Envy x360 keyboard
HP Envy x360 keyboard backlight
HP Envy x360 ports right
HP Envy x360 keyboard 2
HP Envy x360
HP Envy x360 logo
HP Envy x360 display
HP Envy x360 taqblet mode
HP Envy x360 downside
HP Envy x360 open backside
HP Envy x360 keys
HP Envy x360 stop 2
P70615-093848
HP Envy x360 open
P70615-093318

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *