Kako da odaberete pravi laptop za vas?

Evo ne znam ni sam, iskreno. Nekoliko laptopova sam testirao ove godine i sada da mi ponude da biram jedan od njih, ne bih znao šta da odaberem za sebe. Ipak, ono što mi je nekeko priraslo srcu u poslednjih par meseci su mašine sa ekranom dijagonale od 13 inča. Priznajem, oduvek sam smatrao taj format kao lošu varijantu, kao neki truli kompromis između potreba i mogućnosti, ponude i tražnje, dobra i zla. Zaista, šta da radi čovek sa ovako malim uređajem, osim što se zaista lako nosi, u rancu, torbi, u svakoj prilici.

Često radim u Word-u, Excell-u i ostalim Office 365 programima, kao i u neizbežnom Photoshopu i bežao sam iz tog razloga od trinaestica što dalje, misleći da o njima ne treba da razmišljam, pogotovo što mi je stalo do mojih očiju i verovao da im nije potreban dodatni napor. Ali eto, tokom ovih testiranja sam se uverio da sam bio silno u krivu. FullHD ekrani sa sjajnim kontrastom i osvetljenjem na LED panelu su današnje ekrane doveli do perfekcije i napor je zaboravljena reč i u celodnevnom radu. Tastature sa pozadinskim osvetljenjem, ergonomski usavršene, samo doprinose opštem pozitivnom utisku.

Sve ovo je dobilo na dodatnoj težini od kada sam u ruke dobio HP Spectre 360, 13-inčnu raketu koju možete poneti, maltene u zadnjem džepu farmerki. Sa Intelovim i5 procesorom poslednje generacije, 8GB RAM-a i SSD-om, bukvalno dobijate više nego što ste očekivali. Dobro izbalansiran i moćan hardver sa preinstaliranim Windows 10 Home 64 bita, skoro da ne poznaje granice i izvršava zadatke bez i najmanje greške. Nema čekanja da se nešto pokrene, nema zamrzavanja, lagovanja itd. Sve radi kao podmazano. Obzirom da se radi o malom laptopu koji se često drži na krilu, valja napomenuti da nema bojazni od većeg zagrevanja jer je hlađenje u aluminijumskom kućištu perfektno.

Dakle, prva stvar koja se sama nameće, i na prvi pogled, jeste izuzetna mobilnost uređaja, čemu svakako doprinosi i wi-fi visokih performansi sa pojačanim signalom i novom antenom unutar kućišta displeja. Meni je jako važan ovaj segment, upravo zato jer sam dosta u pokretu a ujedno i koristim fajlove i dokumente u kojima radim na Office 365 Personal paketu koji me “prati” gde god da radim, odnosno, uvek je u cloudu bez obzira na to da li radim od kuće na destop računaru, ili sam u pokretu pa koristim wi-fi u kafiću ili hotspot sa telefona da bih pristupao dokumentima na kojima radim. Volim i da napomenem da mi je posao uvek pohranjen na sigurnom mestu, kako ne brinem da li će mi se pokvariti kompjuter ili će mi neki virus mošda obrisati sve sa hard diska. Znači, sve na One Drive i Office 365 serveru i mirna Bačka. Od severa do juga. Godišnja pretplata (samo 40 evra godišnje) na ovaj servis mi je verovatno jedna od najboljih odluka kada je posao u pitanju. Topla preporuka.

 

HP Spectre 360

P70505-012601(1) (Large)
P70506-142418(1) (Large)
P70506-142825(1) (Large)
P70506-142741 (Large)
Windows 10 HP Spectre 360 laptop
P70506-142610 (Large)
P70505-012601(1) (Large)
P70506-143739 (Large)
P70506-143640 (Large)
P70506-143714 (Large)
P70506-143920 (Large)

 

Elem, ovaj laptopić (samo po veličini), izvlači najbolje iz vašeg Windows-a 10 koji u svom battery saver modu, troši do 30% manje snage i produžava rad baterije na celih 10 časova dnevno, što je meni i više nego dovoljno jer sam lenština pa izbegavam da radim toliko dugo. Naravno, pošto je bezbednost na prvom mestu, Windows Hello sistem zaštite vam na ovom uređaju omogućava korišćenje očitavanja vašeg oka i jednom kada podesite ovu opciju, samo ćete vi lično moći da ga otključate (u ovom trenutku piscu  ovih redova pada jedna morbidna situacija na pamet ali je neće opisivati).

Posebna stavka su Bang & Olufsen zvučna kartica i zvučnici koji deluju nestvarno moćno iz ovako laganog i tankog uređaja, i isporučuju zvuk vredan hvale u svakom pogledu. Lično, nije mi se jedino svideo nedostatak fabričkih HDMI i USB 3.0 portova do kojih ćete ipak morati doći kupovinom adaptera sa USB-C standarda, kojih na HP Spectre 360 ima dva sa desne strane uređaja.

Sledeći post, koji će biti za koji dan, biće o testu većeg brata ovog istog laptopa, 15.6-inčnog HP Envy sa kojeg ovo upravo kucam. Naravno, preinstalirani Windows 10, moj omiljeni OS je i na ovom laptopu pa očekujte uskoro i detaljan izveštaj sa prve linije fronta.

 

(Edit: nakon otkucanog teksta, brojač je pokazao da ima otkucano tačno 666 reči pa sam ovo dodao samo da oteram zveri)

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *