Lenovo Yoga 510 – protezanje za čitavih 360 stepeni

Kada se osvrnem iza sebe i pogledam koliko sam laptopova i mobilnih uređaja testirao, sam od sebe očekujem da me više ne može iznenaditi. Međutim, tehnologija je jedna dinamična i izuzetno inovativna oblast te su novi gedžeti svake godine sve uzbudljiviji. Iako sam za mobilne telefone pre deset godina, kao i veći deo tech zajednice globalno, mislio da će biti sve manjih dimenzija i da ćemo ih jednog dana imati ugrađene kao implante u glavi (ili umesto zuba, šestica gore levo), ipak se potreba za korišćenjem interneta nametnula kao primarni pravac razvoja.

Pošto mobilni telefoni ipak nisu bivali sve manji i fleksibilniji, laptopovi su taj nezahvalan posao preuzeli na sebe.

Pošto sam jedan od odabranih testera novih Windows 10 konvertibilnih uređaja (namerno koristim ovaj izraz jer ovo nisu obični laptopovi), prvi koji je kod mene stigao je Lenovo Yoga 510. Uređaj koji se sa pravom može zvati pre multifunkcionalnim nego li laptop uređajem, zbog svoje izražene sposobnosti da se u jednoj sekundi pretvori u tablet uređaj i prilagodi svakoj situaciji, bilo da ste u kancelariji i radite u Excell tabeli Office-a 365 i smeštate dokumente u OneDrive cloud, ili se pak vraćate javnim prevozom i čitate šta ima na društvenim mrežama u horizontalnoj orijentaciji ekrana, ili čitate najnovije vesti sa portala u vertikalnom modu.

Yoga 510 Windows 10

Kako god ovaj uređaj koristili, on će ispuniti sve vaše prohteve svojim moćnim hardverom, ali i preinstaliranim originalnim Windows 10 sistemom. Ovaj OS je idealan za konvertibilne uređaje jer ima ugrađen tablet mode koji se automatski aktivira kada uređaj preklapate iz laptop u tablet. Naravno, ako više volite da radite u normalnom, desktop okruženju i kada je uređaj preklopljen, dovoljno je da iz Action centra u donjem desnom uglu (u svega dva klika na ekranu) isključite tablet mode.

Ekran je, naravno, osetljiv na dodir, i to u deset tačaka pa ga tako možete koristiti istovremeno sa svih deset prstiju. Veličina ekrana je 14 inča, tehnologija panela je IPS FHD a rezolucija slike je 1920×1080. Boje su očekivano žive i duboke (kontrast 759:1) a osvetljenje ekrana i više nego dovoljno za udoban rad u svim uslovima, pa i napolju pri jakom suncu (262 cd/m2).

Yoga 510 ekran vs Toshiba M50D

Procesor je Intel Core i7-7500U (2.7 GHz) iz poslednje generacije Kaby Lake porodice, dok nam integrisani grafički čip Intel HD graphics 620 govori da ovo nije uređaj za igranje zahtevnih igrica, ali jeste veoma dobar za većinu multimedijalnih zahteva prosečnog korisnika, što ukjučuje i višesatno gledanje filmova u HD rezoluciji. Za potpuno uživanje u multimediji kod Yoga 510 pobrinuo se Harman audio čip koji donosi predivan i pun zvuk preko slušalica ili kada ga povežete na vaš spoljni zvučni sistem. Ovo je moja preporuka ako volite da uživate u dobrom zvuku jer je ugrađeni zvučnik orijentisan sa donje strane i iako dovoljno snažan, ne isporučuje dovoljno kvalitetan zvuk kakav sam očekivao..

Ova mašina dolazi sa DDR4 RAM modulom kapaciteta 8GB, dok je skladište Samsungov m.2 SSD, SATA 3 disk kapaciteta 256GB i brzinom sekvencijalnog čitanja od 517.5 MB/s, odnosno pisanja od 476.5 MB/s.

Trajanje baterije je zadovoljavajuće i u stanju mirovanja pri prosečnoj osvetljenosti je oko 12 časova bez uključene wi-fi veze. Sa surfovanjem na internetu, preko wi-fi veze je nešto više od 6 sati. Kada je multimedija u pitanju, mogu se odgledati dva filma u Full HD rezoluciji, pri 80% osvetljenja, što vremenski iznosi maksimalno 4 sata.

Yoga 510 Lenovo

Što se dizajna tiče, uređaj je mlečno bele boje i, zbog visokokvalitetnog premaza preko polikarbonatnog tela, skoro da se uopšte i ne prlja. Otisci prstiju se ne primećuju ni na tasterima koji imaju izuzetno tanku gumiranu zaštitu, ali ni na ekranu koji celom površinom (pa i preko pasivnih delova, pri ivicama) ima dodatnu zaštitu pa nema otisaka, a i čvrstina stakla je podignuta na viši nivo.

Tastatura je crna sa belim slovima i brojevima pa je kontrast jako dobar. Kada tome dodamo i prijatno pozadinsko svetlo tastature, rad u noćnim uslovima je zaista veoma, veoma prijatan.

Kada je fizičko povezivanje kod Yoga 510 u pitanju, s leve bočne strane je Kensington bravica, ulaz za napajanje, USB 2.0 ulaz, audio ulaz/izlaz i čitač SD kartica.

Sa desne strane se nalaze Ethernet port sa poluvratancima, HDMI, 2 x USB 3.0 ulaza i na kraju On/Off dugme. Bežično povezivanje se vrši preko modula Qualcomm Atheros QCA9377 koji radi na frekvenciji od 5GHz.

Yoga 510 povezivanje

Na kraju, moram da primetim jednu sitnicu. Ivica Yoga 510 uređaja je veoma oštra, prosto, skoro da se možete poseći na nju. Ipak, nije loša za češkanje, recimo, kada vas svrbi dlan. A ako već svrbi, onda bolje da je levi, možda dobijete i neke pare 😉

Yoga 510

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *