Evo kako da uključite file ekstenzije u File Exploreru #WinWithWindows

File ekstenzije su u Windowsu još od Viste isključene po defaultu tako da u File Exploreru ne možete videti tip, već samo ime datoteke. Ovo zna da bude prilično nezgodno, naročito ako imate iste nazive fajlova sa različitim ekstenzijama.

Uzmimo na primer da imate fotografiju sa imenom Image_001.jpg ali istovremeno imate i fotografiju Image_001.raw. Nastavak se ne vidi pa ne znate koju trebate otvoriti, a obe su podešene da se otvaraju u različitim programima, na primer .jpg fajl u Photos a .raw u Photoshop-u.

Ili, daleko bilo, da ste pokupili virus koji je uzeo naziv neke datoteke sa vašeg PC-a i dodelio ga svojoj izvršnoj datoteci, recimo Image_001.exe. Ovu datoteku želimo da izbegnemo ali ne vidimo koja joj je ekstenzija. Zato je veoma važno, a i daleko praktičnije da znamo i ime datoteke ali i koja joj je ekstenzija.

Ja lično volim da koristim Total Commander za rad sa fajlovima i folderima ali često posegnem i za Windows File Explorerom koji je, recimo, već otvoren na ekranu.

Evo kako da u njemu uključite prikaz ekstenzije kako ne biste otvorili pogrešan dokument:

  1. Kliknite desnim klikom miša na Start dugme a zatim odaberite Control Panel,

Control panel Windows 10

2. Zatim otvorite File Explorer options (Control Panel stavite u Category view, a zatim idite na Appearance and Personalization > File Explorer Options),

File explorer Options Windows 10

a zatim u kartici View, odčekirajte kućicu pored “Hide extensions for known file types” koja je po defaultu čekirana. Pritisnite OK i to je to. Sada ćete u File Exploreru videti nastavak (ekstenziju) iza svakog imena fajla.

pre i posle windows 10

Nema na čemu.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *