Game of Thrones | S08E03 | Ovako je to bilo

Bitka za Winterfell odigrala se manje-više onako kako su mnogi od nas očekivali, iako je način na koji je završen definitivno došao kao iznenađenje mnogima (meni nije jer mi je đubrad ceo dan spoilovala po tviteru).

Od samog početka, živi su bili nadjačani nemrtvima koji su nasrtali kao cunami, a jedina nada u zaustavljanje beskrajnog napada istih, bio je ubijanje Kralja noći. Skoro cela epizoda se razvijala u pravcu konačnog obračuna između Džona Snežnog i Noćnog kralja, ali to se zapravo nije dogodilo.

U stvari, uopšte nije bilo obračuna i borbe sa Noćnim kraljem – jedini razlog zbog kojeg su naši (!) pobedili u bici je bio taj što je Aria uspela da se ušunja pored Whitewalkera (ne zaboravite da je ona niko) i izvela iznenadni napad na Noćnog kralja dok se spremao da ubije Brana. Čak i to je zamalo propalo, ali Arijina spretnost je dovela do toga da je Noćni kralj primio valirijanski čelični bodež optočen zmajevim staklom, pravo u stomak.

Razmišljajući o tome nakon svega, malo je čudno da Arija završi sve ovo, ali moram priznati da se praktično spremala ceo život za ovu scenu i jedan jedini, smrtonosni ubod. Aria je počela kao devojčurak iz kraljevske kuće koja je želela da bude ratnik, i iako ju je ta želja gotovo u nekoliko navrata ubila, ona se polako pretvorila u smrtonosnog borca tokom čitavog niza epizoda i njenih treninga. Ova epizoda je konačno pokazala koliko je nemilosrdna i odlučna postala, a to se sve vreme čekalo i naslućivalo tokom serije. Mislim na to da je borac, ali ne i to da će ona izvršiti finalnu egzekuciju I svet živih spasiti od pošasti živih mrtvaca.

Na kraju, iznenađen sam što više poznatih likova nije umrlo. Bio sam siguran da će likovi poput Brienne i Tormunda ispuniti svoju svrhu u borbi protiv mrtvih, ali su izgleda oboje uspeli da prežive. Brijanino preživljavanje je posebno iznenađujuće, budući da je njen “posao” bio u suštini završen u prethodnoj epizodi: Džejmi ju je proizveo u viteza, dajući joj titulu koju želi čitavog života. Kao po običaju, takav dirljiv događaj bi značio za nekoga sigurnu smrt u narednoj epizodi.

Opet, Igra prestola je poznata po ubijanju očekivanja, ali to se obično dešavalo smrću likova za koje očekujemo da će živeti do kraja samog serijala. Grey Worm je bio još jedan lik za koga sam mislio da je gotov, naročito jer je žrtvovao sve svoje vojnike I povukao se u zamak. Sivi crv nije imao dovoljno dobro razvijen karakter kroz seriju, jer je bio ratnik koji više ili manje živi za bitku. Njegov prijateljski odnos sa Missandei pokazuje nam njegovu ljudsku stranu, ali nikada nije bilo pitanje da će on živeti i umreti na bojnom polju (mada se to može desiti u nekoj od narednih epizoda). Barem nije bilo govora o njegovoj sudbini.

Liana Mormont je trebalo da ima više mesta i veću ulogu u seriji, pa je njen status meni do kraja ostao nedorečen. Ipak, imala je jednu od epskih smrti ove serije. Saznali smo da je namera Gospodara Svetlosti bila da dovede Berica iz mrtvih sve ovo vreme, jer je njegova svrha bila da zaštiti Ariju u završnoj borbi s mrtvima.

Onda imamo Theona, koji je završio svoj put iskupljenja u ovoj epizodi. Kroz seriju, Theon se transformisao iz oportunog ljigavka do brutalnog zarobljenika Boltona, i otkad je uspeo drugi put da preuzme Winterfell još u drugoj sezoni, polako dolazi do dugo čekanog iskupljenja. Odluke koje je donosio svih ovih godina su one koje su ga progonile, a bitka za Winterfell mu je dala šansu da ispravi te nepravde. Kada je obećao da će braniti Brana u Godswoodu u prethodnoj epizodi, većina je pretpostavljala da će umreti, i bili su u pravu. Pre nego što se žrtvovao, Bran mu je rekao da je dobar čovek i zahvalio mu se što je ostao uz njega sve do samog kraja, dajući mu do znanja da mu je sve oprošteno. Kao i za Theon-a, nikada se nije postavljalo pitanje da li je Džori suđeno da umre. Njegova podrška da se Dani poveri Tirionu u prethodnoj epizodi skoro se činio kao priprema za svet posle Džore, i svakako, njegovom smrću, Tirion je sada ostao njena jedina i neprikosnovena desnica. Džora je lik koji je bio tu od prve epizode, a od početka je bilo jasno da on voli Dani, pa je, naravno, prikladno da ode u smrt branivši je od napada mrtvih, a ne da postane kameni čovek, recimo. Melisandrina smrt je mnogo slična Bericevoj. Već je sugerisano da Melisandra želi da umre – rekla je sama na kraju sezone 6 kada je proterana iz Winterfella – ali je Gospodar Svetlosti održava živu sve dok ona ne ispuni svoju svrhu. Pomaganje živima da pobede u ratu protiv mrtvih očigledno je bila njena svrha, a ovaj put, kada ukloni svoju Asshai ogrlicu, Gospodar Svetlosti daje joj smrt za kojom je čeznula. Ostaje nam da vidimo u nekoj narednoj epizodi, da li će neko “slučajno” pronaći ogrlicu i staviti je oko svog vrata.

 

Evo i liste onih koji su umrli u dugoj noći:

  • Edd Tollet
  • mlada Lianna Mormont
  • Jorah Mormont
  • Theon Greijoi
  • Beric Dondarrion
  • Melisandre
  • Svi Dothraki ratnici
  • Većina neukaljanih
  • Noćni kralj i njegova horda nemrtvih.

 

Dakle, iako su mnogi likovi za koje se smatralo da će umreti (I bili na ivici smrti u ovoj epizodi) završili preživljavanjem, stvari ne izgledaju previše dobro za Dani i vojske Severa koje će voditi u poslednje sučeljavanje sa Sersei. Bitka za Winterfell je odnela mnogo života i smanjila je severnu vojsku na najmanje polovinu. U međuvremenu, Sersei ima vojsku plaćenika od 20.000 vojnika, zajedno sa svima koji su ostali u vojsci Lanistera. Videćemo kakvu će ulogu tu odigrati Džejmi.

Spakovani teaser, na kraju ove, za epizodu sledeće nedelje, pokazuje da Deneris nastavlja sa planom da pređe na King’s Landing, pa možda još uvek ima spremne neke trikove u rukavu, a i najmanje jednog zmaja (hint: tu su oba u najavi četvrte epizode).

Postoje brojna pitanja na koja treba odgovoriti. Kakav je stav Deneris o Džonovom pravom poreklu? Hoće li Dani prihvatiti Sansine zahteve za nezavisnost na severu? Da li će Tirionova odanost prevagnuti ka Winterfellu nakon onih dirljivih trenutaka koje je podelio sa Sansom u kriptama?

Šta se, na kraju, desilo sa Duhom? Od početka bitke je nestao sa radara i očekivao sam da će se on pojaviti iznenada i odbraniti Brana od noćnog kralja ali se to nije desilo (hint: pojavljuje se u najavi četvrte epizode). I da li će Bran, pobogu, učiniti nešto korisno pre kraja serije? Čak i ovo sa vranama koje je poslao iznad bitke, nije imalo nikavog smisla, osim da vidi da Noćni kralj dolazi, što je mogao znati i da ih nije poslao.

Nadam se da će neka od ovih pitanja dobiti odgovore sledeće nedelje. U preostale tri epizode, ima dovoljno vremena da se otkrije ko će na kraju zasesti na Gvozdeni presto, a nakon Duge noći, izgleda da možemo sa sigurnošću reći da to neće biti Noćni kralj. Ipak, mislim da nema vremena za još jednu bitku, već će se sve razrešiti nekim otrovom, nekom malom izdajom i sa ne više od dva ubistva do kraja serije.

 

Za one koji su propustili, evo i najave četvrte epizode:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *