Kako da ubacite foto 360 stepeni u vaš blog post

Oh, najzad je WordPress odreagovao i dodao VR video i foto 360 podršku za blog postove. Ali samo za one koji su na wordpress.com sajtu (na primer: https://aleksandranm.wordpress.com/. Nije da nije bilo i do sada načina da se postuju ovi snimci prostim embedovanjem Facebook, You Tube snimka ili Google maps fotografija, ali ipak ova vest raduje.

Kao neko ko stvarno voli ovu  foto tehniku, imam u planu da je implementiram na sajtove nekih klijenata gde za tim postoji potreba, na primer na sajt Opančareva kći koji je pri kraju. Pošto je lokal u kome se nalaze jako mali i vrlo nezahvalan za slikanje (slikao sam nekoliko fotki sa fish eye objektivom), ipak je u ovakvim slučajevima jako zahvalno imati lepo odrađen 360 foto (biće za par dana i iz ove radnje).

Elem, trenutno se na wordpress.com blogove mogu u post ubacivati fotografije 360 stepeni, bilo da su u punom ili panorama formatu, dok je video u beta fazi i biće uskoro objavljen javno.

Da biste ubacili fotografiju, potrebno je da je uploadujete u galeriju i njenu adresu ubacite u sledeći kod koji ćete kopirati u Text editor, kao što ubacujete embedovani kod sa bilo kog sajta:

[vr url=path-to-photo.jpg view=360]

ili

[vr url=path-to-photo.jpg view=cinema]

u zavisnosti od toga da li se prikazuje u punom 360 stepeni, ili u panorama modu. Naravno, sve fotografije se lepo prikazuju i na VR uređajima kao što su Cardboard, Gear, Daydream, Rift, i Vive.

Ako pak nemate svoj blog na www.wordpress.com sajtu, već imate WP sajt na svom domenu, svakako možete postaviti na stari dobri način – embedovanjem sa Google mapa. Takođe, isto se odnosi i na 360 stepeni video sa YouTube servisa.

Ispod možete pogledati kako izgleda jedna foto 360 stepeni koju sam uslikao letos u dvorištu osnovne škole koju sam pohađao. Fotografija je postavljena na Google mape odakle sam pokupio embed code i stavio ga u post:

 

Ako vas interesuje još nešto u vezi ove tehnike, rado ću vam odgovoriti u komentarima ispod.

Pozdrav.

2 Comments

 1. B
  05/01/2017
  Reply

  Jel može malo detalja za 360 sferu: Oprema? Tehnika? Softver?

  • stonexman
   06/01/2017
   Reply

   Ćao B, pa vidi, nikakva specijalna oprema i softver, samo mobilni telefon koji ima Sphere mode, ili ako nemaš taj mod, onda ideš preko aplikacije Street view https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.street i onda je okačiš na sam Google, ali ti se istovremeno gotova sphera čuva i u telefonu pa je možeš šerovati bilo gde. Ili embedovati sa Google mapa kao ja u ovom postu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *