Kako da Windows 10 taskbar načinite još transparentnijim

Taskbar u Windowsu 10 je izuzetno fleksibilan i već sadrži opciju za personalizaciju podešavanja da se poveća transparentnost taskbara. Ipak, uz malo štelovanja u Registry-ju, nivo transparentnosti se može potpuno povećati. Da bi ste ovo uradili, pratite ovih nekoliko koraka.

Malo upozorenje: Registry editor je moćna alatka i pogrešno rukovanje može dovesti do nestabilnosti ili čak i pada sistema. Ovo uputstvo je potpuno bezbedno samo striktno pratite korake kojima ćemo proći. Jednostavno je ali ipak budite koncetrisani.

Otvorite Registry editor tako što će te u polju za pretragu ( pored Start dugmeta) ukucati “regedit” (bez navodnika) i dozvoliti da izvrši promene u vašem kompjuteru.

Regedit iz pretrage

U registriju, u levom sidebaru, idite do sledećeg foldera: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced

fajl

Desnim klikom na prazan prostor u desnom prozoru i odaberite New > DWORD (32-bit) vrednost. Zatim je imenujte kao UseOLEDTaskbarTransparency.

registry vrednost

Kada napravite novu vrednost kliknite na nju levi dvoklik u desnom panelu da biste otvorili novi prozor i promenili vrednost. Pod “Value data” promenite vrednost u 1 i kliknite OK.

value-data-1

Nakon što ste izvršili promenu, možete zatvoriti Registry editor. Da bi promena bila prihvaćena, morate restartovati kompjuter ili otvoriti karticu Color u podešavanjima Personalizacije (Personalization > Color) i isključite i ponovo uključite bilo koje dugme u “Choose color” sekciji.

color options

 

Ako vam se pak ovo podešavanje za taskbar ne sviđa i želite da se vratite na staro, umesto vrednosti 1, stavite vrednost 0, ili obrišite ceo string koji ste napravili i restartujte kompjuter ili uključite/isključite neku od kolor opcija.

taskbar transparentna traka
Transparentnost taskbar trake pre i posle editovanja u Registry-ju

 

 

One Comment

  1. 10/01/2017
    Reply

    vrlo zanimljivo, probaćemo
    hvala na postu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *