Kako izvaditi državljanstvo u Srbiji

Pišem ovo u nadi da nećete imati probleme sa administracijom ove države kao što sam ja imao . Naime, pošto sam rođen u Beogradu ali moji roditelji su bii iz Prizrena tako je i moja krštenica u opštini Savski venac u Beogradu ali izvod iz državljanstva je bio u Prizrenu . Nakon 1999. su dokumenta koja su preživela izvlačenje iz administrativnih jedinica na Kosovu i Metohiji prebačena u određene gradove u centralnoj Srbiji . Na moju ali i nesreću mnogih drugih deo administracije je prebačen u Kruševac u posebnu jedinicu Kruševačke matične službe koja vodi brigu i o KiM . Pošto sam rešio da izvadim novi pasoš da bih letovao nekoliko dana sa porodicom van ove blesave zemlje a na moru naših južnih ”suseda” Grka . Doduše svi ih tako zovu a nisu nam susedi oni već Makedonci . Ups . BJRM . Sorry braćo Grci 🙂
Da bih sebi olakšao uradiću jedan mali copy/paste svog posta svojevremeno objavljenog na jednom domaćem forumu pre 3 1/2 meseca .Pozvao sam Matičnu službu Kruševačke opštine 2. Jula i poručio državljanstvo da mi se pošalje Post expresom . Rok dostave 36 časova .

Sledi citat :

”Evo prošlo je 10 dana a moje državljanstvo još nije stiglo . Ja mislim da tamo, u toj matičnoj službi rade debili .

Nakon nedelju dana čekanja reših da ih pozovem i da vidim u čemu je problem . Pošto sam ceo dan zvao dva broja telefona , na njih niko nije odgovarao , samo su zvonili i tako ceo dan . Zatim sam nazvao info liniju Kruševačke opštine i tražio broj telefona načelnika matične službe . Nazvao sam , javila mi se načelnica kojoj sam izložio problem . Jako mi se izvinjavala i ponudila mi da pošaljem sve relevantne podatke na njen fax da bi ona to odradila i poslala u najkraćem mogućem roku . Rekao sam joj da sam već poslao pre 24 sata mejl sa podacima na njihov zvanični mejl (maticar.virtuelni @tamo-neka-adresa ) kojim se mogu poručiti dokumenta . Žena mi je bez blama rekla : ” Znate kako , mi se malo slabije snalazimo sa tim novim stvarima , ti mejlovi i tako to :))) . Najbolje vi podatke pošaljite na moj fax ! ” :))) Kad se nisam upišao u gaće od smeha 🙂 JBT , koje tamo budale rade i nije čudo što još uvek čekam dokumenta .
Elem , pošaljem joj fax i nazovem je da mi potvrdi da je stigao . Tako i bi . Rekla je da će biti poslato u roku od odmah 🙂

Evo tri dana prođe od našeg razgovora a ja još uvek čekam .”

Kraj citata sa foruma .

Ono što se dešavalo posle toga još je veća komedija . Posle pet dana pošto je vremena bilo sve manje reših da lično odem do Kruševca i vidim u čemu je problem . Kada sam došao tamo posle manjeg čeprkanja su me obavestili da matične knjige u koje sam upisan nisu ni izvučene sa KiM te da moraju ponovo da me upišu i prođemo još neku proceduru sa MUP-om . Stvar je olakšalo to što sam kod sebe imao original državljanstva . Ali kako to biva sa administracijom nije sve išlo glatko pa tako nisam završio sve u jednom danu već sam morao da dolazim i sutra . E to SUTRA je bio poslednji dan da predam dokumentaciju za novi pasoš u Beogradu . Tu sam imao srećom malu vezu i ljude dobre volje koji su maksimalno ubrzali postupak izdavanja . Napominjem i to da mi brat od ujaka radi u OUP Kruševac i takođe se puno založio da dobijem svoje državljanstvo u što kraćem roku . Morao sam naime da trčim po Kruševačkoj opštini kao kakav ludak od Matične službe do pisarnice pa do izdvojenog matičnog ureda za Prizren pa zatim do SUP-a za Prizren (izdvojenog na periferiju Kruševca) pa nazad do opštine (pisarnica -kanc. A – kanc. B – kanc. C ) pa opet u krug pet puta . Da nisam lično došao tamo , cenim da bi im trebalo dve godine da sami nešto završe . Odokativno . Nekako sam sve završio u minut pred kraj njihovog radnog vremena potrošivši pritom oko 90 eura za gorivo koje mi niko neće nadiknaditi + ostale glupe takse i sitnice . Vreme koje sam potrošio odsustvujući sa posla i živce i da ne pominjem .

Elem , na kraju sam podigao pasoš i krenuo na more direktno iz jednog Beogradskog OUP-a sa friškim pasošem u rukama 🙂

I kako to biva u ovoj budalastoj državi na kraju , pre par dana mi je , verovali ili ne , Post express došao na vrata sa pošiljkom iz Kruševačke matične službe . Pretpostavljate ,unutra je bila kopija državljanstva koje sam poručio telefonom i zatim i E-mailom tri i po meseca ranije . A već su mi lično izdali pre 3 meseca. I šta ću ja mučenik , izvadim još 820 dinara iz džepa i platim poštaru . Sa blagim osmehom me je gledao dok sam kroz ludački smeh psovao državu , sistem i sve one debile na državnoj sisi koji su se tu zaposlili preko tetaka , stričeva i još kojekavih rodbinskih karakondžula . Nesposobnih naravno . Nisam još upoznao sposobnog koji se zaposlio preko veze .

One Comment

  1. dali moze da se pusti prva licna karta bez majke i oca sa punoletna devojka od 27 godine odogovri te mi na ovo pitanje dali moze sa izvod i drzavljanstvo sa maticni broj da pustim prvu licnu kartu za punoletnu devojku od 27 godine cekam odogovor ????????????????????????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *