Kako pobediti sebe

Vreme je da ispričam svoju priču vezanu za snagu karaktera i odvikavanje od poroka . Poroka prosečan čovek ima više a rekao bih i uvek barem jedan , fizički ili u nedostatku karaktera , laganja sebe i drugih , kao i lažne nade da se najgore ne može baš njemu desiti . Od fizičkih poroka , kod mene su dva bila dominantna : zavisnost od cigareta i nekontrolisana ishrana .

U leto 2009. godine u , čini mi se , prvoj kontroli krvne slike u svom životu otkriven je visok procenat lošeg holesterola (duplo iznad normalnih vrednosti) i triglicerida (sedam puta veće vrednosti) što me je dovelo u visokorizičnu grupu osoba u predinfarktnom stanju . Sa nepunih 40 godina života i 25 godina pušačkog staža nije mi se dobro pisalo . Puls mi je u neaktivnom stanju bio 95 otkucaja u minutu . Ne smem ni da vam opišem kako sam podnosio , recimo , 100 metara trčanja . Totalni #fail . Imao sam 14 kg viška i izgledao sam kao naduvena žaba . Odeća mi je postala tesna  . Ormari su bili puni odeće koju nisam više mogao da obučem . Nakon nekoliko dana u ”Čigoti” na Zlatiboru  , pregleda i konsultacija sa lekarima počeo sam da primenjujem dijetu bez belog hleba , soli , šećera i uopšteno slatkiša . Dodao sam ishrani Omega 3 kapsule i za dva meseca su rezultati bili mnogo bolji  ali ne i dovoljni da bi se moglo reći da su uspešni . Nastavio sam tim ritmom ishrane i preko jeseni i osećao sam se malo bolje .

Krajem jeseni sam odlučio da odbacim 25 godina pušačkog staža i da sebi pokažem da sam dovoljno jakog karaktera da izbacim taj otrov iz svog organizma . Znao sam da to odvikavanje mora biti odjednom , bez laganja sebe da ću ostavljati postepeno , umanjujući svaki dan broj cigareta ili nekim pomagalima kao što su flasteri ili žvake za odvikavanje od nikotina . Moralo je biti snagom volje i karaktera koji je mnogo puta bio slab i nikada nisam duže od 2 sata bio bez cigara . Znao sam da će mi biti najteže prvog dana i da je najvažnije da prespavam jednu noć za kojom je dan bez otrova . Drugi dan sam hrabrio sebe i govorio  da ako sam mogao  jedan dan mogu i drugi dan da izdržim . Došao je i treći , četvrti , peti dan . Već sam sebi ulio ogromno samopouzdanje uprkos krizama koje sam namerno dodatno pojačavao redovnim ispijanjem dnevnih doza crne kafe  . Dani su prolazili a krize su polako postajale prošlost . Neočekivani efekat je bio smanjena potreba za hranom  . Uveo sam u ishranu dodatno i sirove semenke bundeve kao zamenu za kratke obroke . Voće je sve vreme bilo prisutno i dosta pomagalo u trenucima krize . Svaki lep zimski  dan sam koristio za duge šetnje a lošim danima sam vrteo pedale na sobnom biciklu  . Sa prolećem sam uveo u ishranu velike količine svežeg povrća i svakodnevne vožnje bicikle od 20 – 40 km dnevno u zavisnosti od slobodnog vremena . Dobio sam ogromnu količinu samopouzdanja i velike volje na kojoj mogu zahvaliti ostavljanju cigareta koje me je neverovatno karakterno osnažilo .

Sada imam 14 kg manje i 60 otkucaja naspram nekadašnjih 95 u minuti . Uveče spavam mnogo lepše a ujutru ustajem lako kao da sam 15 godina mlađi . I telom i duhom se osećam mnogo mlađe i čistije . Umor preko dana i ne osećam ma šta radio . Nastavio sam da vozim biciklu ili trčim , radim 150-200 trbušnjaka dnevno i još malo ostalih vežbi . Da ne bih bio pogrešno shvaćen i izgledao kao kakav čudak koji je u 40-toj poludeo i počeo da se bavi vežbama morate da znate da sam vodio , kao i većina ljudi u našem okruženju , potpuno nezdrav život sa obilnim masnim obrocima , puno testa i začina i slatkiša . Isto kao i većina vas koji čitate ovo . Ali sada imam jedan potpuno drugačiji i pozitivniji pogled na svaki novi dan i mnogo više elana . Prepreke bilo koje vrste su mnogo manje i sa manje nervoze se prevaziđu .

Moj savet je da SAMI POBEDITE SEBE . Samo tako ćete uvideti jednu drugu osobu u sebi za koju ste verovali da postoji ali ste je gurali u stranu svaki put kada je nešto htela da vam kaže . Ako vam kažem da SAMI POBEDITE SEBE , upravo mislim na tu drugu osobu koja je bolja od one svesne , slabe, te koju živite svaki dan . AKO verujete da niste slaba osoba odreknite se barem jednog poroka koji imate i videćete da niste ista osoba od pre . Bolji ste i jači, i barem jedan korak ispred drugih . I to onaj zdraviji korak . Ponovo pogledajte sebe i kažite da ste uspeli . Pobedili .

Svako u životu dobije svojih 5 minuta . Pobeđuje onaj ko ih prepozna i pravilno ih iskoristi . Kada naiđe vaših 5 minuta iskoristite ih pametno . Na svoje zdravlje .

Pozdrav do sledećeg pisanja .

7 Comments

 1. zaphod_beebl
  07/11/2011
  Reply

  Kao da sam ja napisao. Potpuno istu priču sam prošao i sve je baš tako.
  Mnogo je bolje bez cigareta. Prošlo je devet meseci i sad planiram nove nalaze da uradim.
  Sa bicikla nisam silazio celu godinu, svaki dan. Osim kad sam padao sa njega, jer vozim po planinama, šumama !
  Voće je najbolja terapija za odvikavanje od cigareta.

  Bravo za text i ŠIRITE dalje !

 2. 07/11/2011
  Reply

  Nesto slično tome što si opisao se meni dogodilo prvi puta sa nekih 21 godine, kad sam istovremeno bacio cigarete i krenuo trčati svaki dan po 1h.

  Da bi još više “čeličio” karakter – zapravo sam ga izazivao – imao sam šteku Croatije koju nisam bacio ni poklonio, nego sam kutiju po kutiju nosio sa sobom i dijelio pljuge frendovima koji su žicali (tad je to bilo IN).

  Ono što sam shvatio je da prestajanje pušenja ne ide od jednom, nego da sa svakom novom cigretom koju NE popušiš prestaješ ispočetka.

 3. 16/01/2012
  Reply

  Sve se moze kad se zaista Zeli 🙂
  Dobar tekst!!

 4. A mi mislili da si tesko bolestan, osusio se 15 kila…kapa dole, iskreno se nadam da ce i meni poci za rukom da uradim tako nesto.

  • 17/03/2012
   Reply

   Naravno Kume, samo treba jako da staneš iza toga da MOŽEŠ i posle par dana sve ide lakše. I bez stajanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *