Ništa od bitke laptopova, pobednik je poznat

Prethodne dve nedelje testirao sam dva nova laptopa i želeo da ih stavim u jedan uporedni test. Ipak, kako nemaju skoro nikakvih zajedničkih tačaka, izuzev što su oba izuzetno brza, mala, i rade pod sjajnim Windows 10 sistemom, morao sam da ih razdvojim u dva blog posta. Polazim od klasičnijeg modela, Lenovo Yoga 910, a interesantniji model, Acer Switch 12 ostavljam za koji dan, da se utisci o ovom hibridu slegnu još malo. Ipak, budite sigurni da će biti vredno čekanja.

 

Lenovo Yoga 910

Odmah da kažem da ako kupujete klasičan laptop, a nije vam potreban glomazan i fizički osetljiv drugar za poneti, odmah stavite Yoga 910 na uži spisak želja. Veličina ekrana je 14 inča (Full HD), okreće se za 360 stepeni i pretvara u tablet, veoma je tanak i lagan ali istovremeno pruža i osećaj kompaktnosti i čvrstine. Jedini negativan utisak bi mogao biti taj da je samo telo laptopa bez ikakvih proreza i rupica za ventilaciju (nalik tabletu ili mobilnom telefonu), te se oseća malo veća radna temperatura koja zna biti neprijatna ako ga držite na nogama, i to veoma brzo.

Zapravo, jedine rupice na kućištu su one od JBL zvučnika koji su smeštene sa prednje donje strane, ali iako je ovo po meni mana, jer se lako zatvore kada je laptop na nogama pa se zvuk deformiše, kada je na stolu, ovo je jedna sjajna multimedijalna mašina koja pruža odličan zvuk.

Ekran je LED IPS u 1920×1080 rezoluciji, boje su veoma žive a osvetljenje je iznad proseka, što znači da možete raditi sa njega i na terasi ili u bašti kafića, bez bojazni da se nešto na ekranu neće dobro videti jer je dnevna svetlost prejaka. Svakako, ovo će puno značiti onima koji vole da pišu blogove u Word-u jer je rad sa svetlom pozadinom veoma udoban.

Kao i kod HP Envy X360 modela, i Lenovo ima direktne prečice u gornjem redu dugmića na tastaturi, bez pritiskanja FN tastera. Takođe, touchscreen radi savršeno ali je mana što proizvođač nije podržao Windows Ink tehnologiju i rad sa specijalnom olovkom, kao što je to uradio Acer na modelu koji ću opisati u sledećem testu.

 

Bezbednost na prvom mestu

Ipak, kako laptop nosimo svuda i često se desi da je “na izvol’te” ljudima oko nas, puno znači što ima implementiran čitač otiska prsta, pa uz pomoć Windows Hello tehnologije, sigurni ste da samo vi možete otključati svoj uređaj i na taj način potpuno eliminisati mogućnost da neko drugi fizički pristupi vašim podacima.

OK, uvek se može desiti da vam neko iseče prst ili da vam James Bond specijalnim metodama uzme otisak sa vinske čaše iz koje ste pili na prijemu kod engleske kraljice, ali takve stvari vam se mogu desiti jedino ako ste negativac u filmu o tajnom agentu 007. A vi to niste.

Stvarno niste, ne ložite se.

 

Hardware (iliti na srpskom Hardver)

Valjda je dosta da kažem da je srce uređaja Intel i7 Kaby Lake procesor i da ne treba ništa dalje da objašnjavam. Ko razume, shvatiće. Ko ne razume, ne treba da razmišlja već da istrese pare iz buđelara i da sledećih nekoliko godina uživa u brzini svog novog laptopa.

Naravno, ne samo da je ovo do sada najbolji komercijalni procesor na svetu, već je i namenski dizajniran za novi Windows 10, te ako želite najbolji spoj procesorske snage i Windowsa, dual-core Kaby Lake arhitektura je upravo sve ono što ste tražili.

Dugmići tastature su crne boje sa pozadinskim svetlom tri nivoa jačine (koja se kontroliše Space tasterom), i veoma su udobni za duži rad. Kod ove serije nailazimo na mehaniku preklopa koja je veoma kvalitetne izrade  i vizualno ostavlja upečatljiv utisak među gomilom drugih preklopnih mehanizama (vidi slike ispod, ne budi lenj/a).

Ako ste navikli na veliki broj USB 3.0 ulaza, ovaj, kao i svi manji modeli, ne pruža tu udobnost jer ima samo jedan ovaj port, ali tu je i jedan dodatni USB-C ulaz na koji možete priključiti, uz pomoć adaptera, nekoliko uređaja.

 

Toliko od mene za sada, testiranje u okviru programa #winwithwindows se nastavlja a vaša pitanja šaljite u komentarima ispod, mada, ja da sam na vašem mestu ne bih ništa pitao. Ne zato što nemate pametna pitanja već zato što me mrzi da odgovaram. Aj ćao.

 

P70717-131954
Lenovo Yoga 910
P70717-131842
P70717-131919
P70717-131927
P70717-131914
P70717-131814
P70717-131825
P70717-131741

2 Comments

 1. Milan A
  23/07/2017
  Reply

  Dobar i koncizan review

 2. 23/07/2017
  Reply

  Kako ja ne volim laptopove sa sjajnim (glossy) ekranom, pa to je strašno 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *