Svetloodbojni prsluci za bicikliste – da ili ne?

Sa malim zakašnjenjem, danas sam odgovorio na mail Pavlu koga je interesovao moj stav o svetloodbojnim prslucima i mišljenju da li su nam potrebni ili ne. Preneću ovde u celosti tu prepisku da sada ne bih ponovo sve opisivao od početka:

Pavle je napisao:

Postovani,

kroz vase pojavljivanje na Tviteru i kroz skorasnje tekstove na Vasem
sajtu sam primetio da ste pasionirani biciklista, pa sam zeleo da Vas
upitam nesto sto me kopka.

Pre svega, zeleo bih da Vam kazem da su Vam tekstovi na sajtu
savrseni, i da se apsolutno slazem sa svim iznetim stvarima. Sve je
tacno kako jeste, saveti su Vam jako dobri, i sve je lepo objasnjeno.

Ono sto me zanima jeste kakav je Vas stav povodom eventualnog
uvodjenja obaveza da biciklisti nocu nose prsluke koji odbijaju
svetlost.

Koliko vidim udruzenje Ulice za bicikliste, ciju aktivnost izuzetno
cenim, ima svasta nesto protiv toga. Dizala se buka pre recimo godinu
dana, a i nedavno je to pocelo da se ponavlja, povodom najave novog
zakona o Bezbednosti saobracaja. Da li delite stav Udruzenja da bi to
odbilo ljude od voznje, te da bi broj biciklista bio jos manji?

Znam da UZB istice vaznost osvetljenja, kao primarne zastite u datim
slucajevima. Ja, kao redovan vozac, na svojim biciklima imam po dva
relativno velika svetla pozadi, i jedno izuzetno jako napred, a ipak,
ako sam u prilici, ponesem i prsluk.

Obzirom da delim vecinu vasih misljenja, kada je biciklizam u pitanju,
zanima me kako Vi vidite citavu stvar.

Hvala unapred

Pavle Stasic

Moj odgovor je glasio:

Pozdrav,

prvo bih želeo da vam se izvinim zbog kašnjenja u odgovoru jer mi je ovo sekundarni mail koji nisam proveravao neko vreme ali će svakako biti ubačen u svakodnevnu agendu.
Što se prsluka i osvetljenja tiče, apsolutno delim i podržavam stavove UG UZB. Smatram da prsluci imaju ograničenu korist u noćnim uslovima i uslovima slabije vidljivosti ali samo na otvorenom putu, pri uključenim dugim svetlima automobila. Kada vozač automobila koristi oborena svetla, prsluk ima funkciju tek na dvadesetak metara, dok svetla na biciklu postaju vidljiva na više od 200 metara.

Kada je gradska vožnja, dakle, u pitanju, prsluk i dalje nema neku funkciju, dok su svetla od velike važnosti. Drugi problem sa nošenjem prsluka u gradu je taj što je gradska vožnja i inače max. 50 km/h, te je i više nego dovoljno vremena za primetiti trepćuća svetla na biciklu, dok reflektivni prsluci mnoge građane odbijaju od vožnje, odnosno, sva istraživanja u razvijenim zemljama pokazuju da se broj biciklista smanjuje ako je reflektujući prsluk obavezan u vožnji. Pored toga, prisutan je i problem obilaženja biciklista. Kada vozač automobila ugleda ispred sebe biciklistu koji ima reflektivni prsluk ili kacigu (ili oba), obilazi ga na manjoj udaljenosti (oko 70 cm, u proseku, u odnosu na najmanje metar). Ovo jeste preporuka i ECF, Evropske Biciklističke Federacije, ali i moj stav zasnovan na ličnom iskustvu pa zato isti i zagovaram.

Kao što verovatno već znate, gotovo nigde u razvijenim biciklističkim kulturama, prsluk nije obavezan pa ne vidim razlog zašto bi kod nas bio. Šta više, sva istraživanja ozbiljnih studija u zapadnoj Evropi su pokazala da prsluk nema nikakvu pozitivnu ulogu, naročito u gradskim uslovima. Ali zato, kao što rekoh, ima negativne posledice, odnosno odvraća od biciklanja.

Hvala na interesovanju i sve najbolje 😉

Ovo je ukratko, bez daljeg udubljivanja u temu, da ne bismo sada preturali po sajtu ECF (krovna evropska biciklistička federacija) i tražili rezultate istraživanja, u koja uopšte ne sumnjam.

Moje mišljenje je, dakle, da u gradskim uslovima, ni danju ni noću, nije potreban prsluk već je važno biti dobro osvetljen. Ako ste propisno osvetljeni, prednjim belim i zadnjim crvenim trepćućim svetlom, vidljivi ste i više nego dovoljno, a ujedno vas i vozači automobila doživljavaju kao nekoga kome je mesto u saobraćaju, kao vozilo, a ne kao nekog uljeza koji mora na sebe da navlači prsluk da bi se predstavio kao ugrožena vrsta.

Znači, ravnopravnost pre svega. Usput, pročitajte i stav UG Ulice za bicikliste na istu temu.

Edit: Iskopao sam video od pre mesec i po dana kada sam izdaleka video komšinicu koja vozi rolere po naselju svako veče. Ima crvenu bljeskalicu za pojasom i nema prsluk. Kao što vidite, bljeskalica se jako dobro primećuje, dok farovi uopšte ne obasjavaju gornji deo tela, te se s toga svetloodbojni prsluk ne bi ni primetio.

2 Comments

 1. 10/01/2017
  Reply

  upravo tako za gradske uslove vožnje
  u saobraćaju na putu možda bi prsluk ipak zbog refleksije više značio jer i saobraćajna policija koristi prsluke a strah od saobraćajaca vodi ka tome da vozači uspore i obrate pažnju

 2. vladimir
  10/01/2017
  Reply

  uvek nosim prsluk bez bilo kakvog protivljenja i uvek sam za prsluk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *